Влагоуловителите (наричани още изсушители и влагоабсорбатори), са незаменими помощници, които имат място на всяка строителна площадка или обект, както и в по-малки строителни площи и помещения като складове, халета, фитнес зали и други.


Използването на професионални влагоуловители е силно препоръчително в строителния процес. Това е така, защото те имат множество функции и могат да осигурят по-сигурна и чиста среда дори при най-тежки строителни условия. В силно запрашена среда, продължаващо строителство и след довършителни дейности, влагоуловителите имат основна роля за оптимизиране на работния процес чрез изсушаване на помещения след строителни дейности или след наводнения и аварии.


Тези машини имат място в процеса на строителството, защото запазват работоспособност и при твърде високи нива на влажност и са изключително ефективни и при по-ниски температури. 


Как действат мобилните влагоуловители?
Големите влагоуловители, които се използват в строителството, имат по-висока мощност и по-добра издръжливост от тези предназначени за домашно ползване. Мобилните влагоуловители могат да се употребят за целите на строителния процес, сред които са:


•    Oсвежаване на въздуха;
•    Почистване на въздух след дъждовни и мъгливи дни;
•    Изсушаване на въздуха в строителни обекти, търговски помещения, офиси и други;
•    Премахване на влага от помещения след наводнения и течове;
•    Подготовка за строителни и монтажни дейности.


Технологията на работа на влагоуловителя се изпълнява на няколко етапа, за да се гарантира оптимална работа на устройството и задоволителен резултат. Тя е подобна на начинът, по който работят климатиците с разликата, че последните може да нямат функция за изсушаване на въздуха или за степента на влажност в помещението.
На първо място мобилният влагоуловител улавя и извежда излишната влага чрез кондензирането ѝ вътре в самата машина. Това се осъществява от специално монтирани охладителни елементи. 
Този конденз се събира в резервоара на машината, а изсушеният вече въздух преминава през кондензатор. Там той се загрява до температура малко над тази на въздуха в помещението.


Кое е най-доброто ниво на влажност за подове от твърдо дърво?
Дървесината реагира на различни колебания на влажността чрез свиване и разширяване. Това се случва дори когато се изсушава, нарязва и обработва за дървени подове в домове или търговски площи. 
Понякога разширяването и свиването може да не се забележи. Настилката от твърда дървесина се разширява, когато въздухът е топъл и влажен, и се свива, когато е сух или с ниски нива на влажност. 
Поради това е обичайно да забележите различни промени в настилката от дърво при преход от лятото към зимата. Това може да е неудобно, тъй като може да забележите пролуки, които се появяват на пода през зимата поради свиване, а дъските на пода се изкривяват през лятото поради разширяване. 
За да избегнете подобни проблеми, инсталирайте контролно устройство, за да регулирате нивата на влажност в дома или офиса си.


Мобилен влагоуловител / влагоабсорбатор CIMEX DH50/
Изборът на професионален влагоуловител за индустриални цели винаги е обект на по-задълбочено проучване. Докато влагоуловителите предназначени за дома се конкурират по капацитет на пречистване, ниво на шум и вид включени филтри, индустриалните влагоуловители за строителството трябва да се разглеждат в контекста на:


-    Източник на влага;
-    Количество вода, което трябва да се преработи;
-    Температурен диапазон и обем на помещението;
-    Влажност на помещението;
-    Капацитет на уреда за работа;
-    Наличие на нужните технологии за изсушаване на строителни и други материали;
-    Температурни граници на работа на уреда;
-    Други критични фактори за технологичния или строителен процес.


Основните характеристики на CIMEX DH50 са добър пример за оптимални параметри на мобилен влагоуловител, по които да се ориентирате в процеса на избор. Ето и най-важните му предимства:


•    Мобилен влагоуловител с идеално балансирано тегло;
•    Големи колела за лесен пренос и транспорт по стълби, етажи и височини;
•    Снабден с вграден хигростат (компонент за измерване на влажността) от 5% до 90%;
•    Висока производителнсот – 50 л. дневно;
•    Датчик за температура;
•    Удобни ръкохватки;
•    Изцяло метален корпус;
•    Удобен панел за управление с функции „отложен старт“ и „отложен стоп“;
•    Възможност за непрекъсната работа на влагоуловителя чрез допълнителен маркуч.


С помощта на мобилен влагоуловител ще улесните значително работата си. Благодарение на него може да сведете стойностите на влага до желаните от вас нива, за да се монтира паркет или ламинат, да се изсушат ефективно шпакловки в сгради или по-малки помещения. Влаголуловителят може да се използва и в стаи след боядисване с латекс или други материали нанасяни чрез мокри процеси. 


Защо да изберете CIMEX?
CIMEX е синоним на професионализъм, благодарение на който ни се довериха над 12 000 клиенти. Всичко това за по-малко от 7 години, през които градим утвърдена търговска марка за професионална строителна техника и лека механизация. 
Освен тези дейности, ние отдаваме машини под наем, както и предлагаме сервиз и резервни части, за да продължим отличната клиентска грижа предоставяйки най-добри условия за вас, нашите клиенти.
* Безплатна доставка до офис на Еконт в цялата страна
* 24 месеца гаранция + опция за удължаване с 1 г.